ceturtdiena, 2019. gada 26. decembris

Ekskursija uz Cēsīm

Ekskursija uz Cēsīm


Bija skaists, rudenīgs 30.oktobra rīts, kad visi pulcējāmies ierastajā vietā - pie ozola plkst. 6:30. Rīts bija tiešām ļoti rudenīgs un pat nedaudz biedēja ar savu dzestrumu, jo termometra stabiņš bija noslīdējis zem nulles, bet tas mums nebija nekāds šķērslis. Sakāpām autobusā un devāmies uz pirmo apskates objektu – Āraišu ezerpili.  Pēc aptuveni divām stundām jau bijām klāt. Pirms devāmies uz pašu ezerpili, noklausījāmies stāstījumus par senākajām civilizācijām. Apskatījāmies un izstaigājām viņu apmetnes, varējām pamēģināt graudu smalcināšanu ar akmens darbarīkiem. Tad devāmies uz pašu ezerpili, kur uzzinājām teiku par lidojošajiem ezeriem un stāstus par ezerpils iedzīvotājiem.

Jau bija pienācis pusdienlaiks,  un tas nozīmēja, ka laiks pusdienām. Pēc pusdienām, kārtīgi paēduši, devāmies uz nākošajiem apskates objektiem. Sadalījāmies divās grupās, jo mazākie skolēni devās uz nodarbību ZINOO centrā, bet 9.-12. klase uz ko daudz nopietnāku – uz nodarbību ekspozīcijā ,,Sirdsapziņas ugunskurs’’, kura atrodas kādreizējās īslaicīgās aizturēšanas izolatora telpās.

Ierodoties vēstures ekspozīcijā ,,Sirdsapziņas ugunskurs’’,  uzmanību uzreiz pievērsa iekārtojums, kurā vecais  bija apvienots ar mūsdienīgo. Nodarbība sākās ar nelielu stāstījumu par ekspozīciju un dalīšanos komandās. Pildot uzdevumus, atsvaidzinājām savas zināšanas par Otro pasaules karu un pēckara periodu līdz 1953.gadam. Pirmajā uzdevumā no senas koka tribīnes uzrunājām Latvijas tautu, liekot tai atvērt acis uz tā laika vēsturisko situāciju. Uzzinājām vairāk par mežabrāļiem. Protams, pabijām arī čekas kamerās, kurās noklausījāmies aizturēto stāstus un aplūkojām fotogrāfijas. Nodarbības beigās atbildējām uz jautājumiem, kuri lika pārdomāt to, kā mēs būtu rīkojušies šo cilvēku vietā. No ekspozīcijas devāmies prom patriotisma un pārdomu pilni.
6.-8. klases skolēni devās uz zinātkāres centru ZINOO, kur bija paredzēta 2 stundu nodarbība. Pirmajā stundā katram bija iespēja pašam izmēģināt dažādas interesantas lietas – doties lidojumā ar neparastu raķeti, uzkāpt pa neparastajām līdzsvara kāpnēm, izmēģināt statiskās elektrības istabu un

izmēģināt daudzas citas izklaides, kuras vienaldzīgu neatstāja nevienu.  Otrajā nodarbības daļā bija paredzēta radošā darbnīca, kurā skolēni tika iepazīstināti ar pasaules augstākajiem debesskrāpjiem. Neizpalika arī radošā darbošanās, kad skolēni sadalījās grupās un paši būvēja no papīra lapām savus debesskrāpjus. Neticami, ka no 15 papīra lapām var uzbūvēt gandrīz 3 metrus augstu torni. Secinājums – radoša domāšana un komandas darbs ir liels spēks.


Dienas noslēgumā devāmies uz atrakciju un izklaides parku “Supervāvere”, kur gan mazs, gan liels pa trošu šķēršļu ceļiem pārbaudīja savu drosmi vairāku metru augstumā. Arī rudens dzestrums nebija šķērslis šai izklaidei. Sāpēja gan rokas, gan kājas pēc pievarētajiem trošu posmiem, bet palika gandarījuma sajūta, ka ES to varu.  “Viegli nebija, bet patika, noteikti gribētu braukt vēl”, tā teica visi, kas to izbaudīja. Diena bija  interesanta un bagāta jauniem iespaidiem, dažiem pat likās, ka nedaudz par īsu, jo laiks paskrēja nemanot…


 
 








Nav komentāru: